0615860343 info@freebird69.nl

Dennis

Is de uitzending het nou allemaal waard geweest?

Ik stel mezelf nu een hele moeilijke vraag. Ik zie iedere dag de gevolgen van een uitzending. Binnen mijn gezin maar ook bij oud collega's. Dat doet zeer.
In vergelijking met 2 a 3 jaar geleden gaat het al stukken beter maar toch. Je kinderen en partner zouden zoiets niet moeten doorstaan. Stukken beter betekend ook niet dat we er al zijn maar we komen er wel. 

Een uitzending is een gevolg van de keuze voor het uniform. Iedere militair die dat niet snapt moet na het lezen van deze zin zijn ontslag indienen. Voordat een militair op uitzending gaat is Defensie tegenwoordig in staat de militair op te leiden voor zijn taak. Dit begint al bij de basisopleiding, tegenwoordig zelfs bij de VEVA. Vanaf dag 1 wordt de (aspirant) militair door de instructeur via een vergrootglas bekeken. Niet of het een toffe gast of meid is maar of de instructeur de pupil naar een collega ziet groeien. Iemand waar je van op aan kan. Daar begint de voorbereiding op een missie al. 

In voorbereiding op een eerdere missie heb ik een kerel moeten teleurstellen. Ik wilde hem er niet bij hebben. Een (te) jonge vent die qua mindset nog op de MAVO zat. In de avond kreeg ik telefoon van zijn moeder, waarom haar zoon niet mee mocht. Mevrouw, precies om deze reden... Echter we gaan met hem aan de slag en zorgen dat hij er de volgende keer klaar voor is. Moeders hoopte het toch maar want haar zoon was hevig teleurgesteld. 

Zijn teleurstelling was goed. Dat toont zijn wil en bereidheid om te gaan. De periode die volgde was de voorbereiding voor mijn eigen uitzending. De knul was er weer bij en groeide. Hij was er klaar voor. Defensie had hem de tijd gegeven en hij was goed voorbereid. Hij was nu 1 van de kerels die met me mee ging en ik had er alle vertrouwen in. Op de dag van vertrek vroeg zijn moeder me nog even snel of ik wel goed op haar zoon wilde passen. 

Hij was er klaar voor en deed het uitstekend. 

Nogmaals, tegenwoordig gaat iedere militair goed getraind op missie. Daar wordt in geïnvesteerd, terecht!

De nazorg daar tegenover is een heel ander verhaal. Ook daar wordt in geïnvesteerd maar toch komt dat nog steeds niet goed uit de verf. Wat hier de oorzaak van is wil ik niet roepen. Ik zit niet diep genoeg in de materie. Ik ervaar wel dat het niet uit de verf komt en stoor me daar mateloos aan. Ik heb daar last van, mijn gezin heeft daar last van en ik heb oud collega's die er last van hebben. 

Ik ben er 100% van overtuigd dat Defensie het beste voor heeft met zijn veteranen, ook met diegene die, net als ik, slecht geland zijn maar sjezus, wat is de nazorg uitzend ongeschikt. Zolang de mensheid bestaat bereidt het voor op oorlog, voert het oorlog en komt het thuis. Dat zijn 3 elementen die al eeuwen vast staan en we hebben er nog steeds maar 2 voor elkaar.

Zolang nr 3 niet goed geregeld is kunnen we er van uit gaan dat er nog genoeg partners en kinderen de dupe worden van een uitzending. Dit zijn de gene die 0 voorbereiding hebben gehad, en minimale begeleiding.

De veteranenzorg heeft nog een lange weg te gaan en ik ben er van overtuigd dat dit nog heel lang gaat duren maar uiteindelijk moet het goed komen, toch?

Wetende dat deel 3 niet goed geregeld is stel ik mij nogmaals de vraag,

Is de uitzending het allemaal waard geweest?