0615860343 info@freebird69.nl

Dennis

Op Freebird69 plaatsen we de verhalen die we kwijt willen. Mariska censureert mij niet en ik haar niet. Enige regels die we hanteren zijn, geen namen en geen foto's waar derden herkenbaar opstaan zonder toestemming. Het mag ook niet zo zijn dat wij dit medium gaan gebruiken om Defensie zwart te maken. Toch heb ik soms momenten dat ik even mijn begrip verlies en de drang voel mijn nutteloze frustratie te uiten.

Hoe bestaat het in vredesnaam dat een ministerie van defensie zo'ngigantisch talent heeft ontwikkeld voor het in de kou laten staan van haar personeel? Dat de opvang van veteranen een ingewikkeld proces is en dat dit ook niet 1, 2, 3 geregeld is begrijp ik best maar even reëel, hoelang stuurt de B.V. Nederland al troepen de grens over om elders de vrede te bewaren of af te dwingen? Geregeld met lege handen en/ of een rammelend mandaat stonden we een poging te doen om strijdende partijen met elkaar te laten knuffelen. Hoevaak hebben we niet gehoord dat het beter moet en hoeveel veteranen merken niet dat het beter gaat. 

Maar tegenwoordig is er toch al zoveel verbeterd..... 

Alleen maar goed maar ook nutteloos als de veteraan de weg niet weet te vinden. Er zijn inmiddels allerhande voorzieningen maar om daar aanspraak op te kunnen maken moet je eerst een gigantisch doodlopend doolhof door om uiteindelijk te horen dat je het andere doolhof had moeten hebben. 

Hoe kan het zijn dat ik met met mijn eenheid in 2008 naar een coördinaat, op de meter nauwkeurig, wordt gestuurd in the middle of niks, omdat er op dat moment een taliban kopstuk op die locatie zou zijn en we in 2016 nog steeds kampen met het probleem dat we veteranen niet kunnen begeleiden omdat ze uit het zicht verdwenen zijn.

De voorbeelden van hen die wel bekend zijn maar waar maar geen uitspraak over komt zijn legio. Libanongangers, Dutchbat III. Ik zou als ministerie alleen nog maar met een papierenzak over mijn hoofd over straat durven. Dit zijn geen veteranen die we uit het zicht zijn verloren. Deze mannen en vrouwen roepen en schreeuwen. Politieke praat verkoopt niet meer, actie. 

Het Nederlandse leger was in Afghanistan klaar om te opereren op het hoogste geweldsspectrum. Het ministerie en legertop heeft nu nog een lange weg te gaan.
Geen praatjes, geen ja maar, geen er zijn zoveel gevallen dat het wel goed ging.
Er zijn er nog genoeg waarbij dit niet het geval is. Geen geld is geen excuus.

Tot die tijd beste B.V. Nederland bent u uitzend ongeschikt.

Het tegendeel zal ik pas beamen als iedere veteraan of partner van veteraan de juiste weg weet te bewandelen indien hij de man met de hamer tegenkomt.