0615860343 info@freebird69.nl

Chora, deel 4

Bart

Zoals gezegd in het vorige deel heeft "de Toiletgroep"een grondige opknap beurt gehad en moet er gekeken worden naar een fatsoenlijke douche waaronder de mannen na terugkomst van patrouille het zand van zich af kunnen spoelen. Tot op dit moment bestaat de douche uit een emmer met gaatjes die onder de trap van Wachtpost 2 (WP2) is opgehangen. 

De bedoeling van deze douche was "neem een fles water mee, gooi een beetje over je heen , zeep je in en doe de rest in de emmer en je kunt je afspoelen". Vandaag gaan we kijken of dit beter kan en zeker met iets meer privacy want de vloer van WP2 bestaat uit gaatjes plaat en de wacht kijkt zo naar beneden mee. We hebben bij de betonplaat met septic tank eronder een locatie gevonden voor een douche. De Bevo (bevoorradingsgroep) zal het uiteindelijk niet leuk vinden maar ook hiervoor gebruiken we wederom een aantal palletboxen en jute om een douche met kleedruimte te fabriceren, na weer een aantal uren zwoegen is ook dit gelukt en staat er een "kekke"douche. 

Nog even een stuk afvoerslang maken aan de wastafel en we zijn van de vieze modderpoelen onder onze sanitaire gelegenheden verlost. Omdat er toch nog wat tijd over is gaan we direct maar even op het binnenterrein van het gebouw aan de gang met het ophangen van flessen desinfectiemiddel en het verbeteren van de "grijpvoorraad" voedsel opslagplaats. Dagelijks wordt er voor het aantal personen aanwezig op de compound een voorraad voedsel neergezet waar men het die dag mee moet doen. Deze voorraad bestaat meestal uit Nederlandse WOL pakketten (Warm, Ontbijt, Lunch) maar kan ook bestaan uit Amerikaanse MRE's. Uiteraard vindt de een dit lekkerder en de ander dat maar wat ik zie is dat het vooral een grote puinhoop is in de dozen en men overal maar wat uittrekt! 

Daar komt ook nog bij dat ik even met mijn hogere niveau in Nederland moet gaan overleggen of en zo ja, hoelang de maaltijden goed blijven in een container waar het overdag zo'n 60 graden+ in wordt. Samen met Bas besluit ik om de verdeling van het voedsel even wat gestructureerder te laten verlopen door alle pakketten al zoveel mogelijk uit te pakken en soort bij soort te leggen. Hierna gaan we ons nog even bezig houden met een goeie afvalverwijdering en verbranding en dit op te nemen in een schema. Uiteraard is het voor iedereen op de compound duidelijk hoe om te gaan met de hygiëne en voeding maar kom maar telkens weer terug van een afmattende patrouille. Dan schieten deze zaken er soms bij in. 

Wat wel duidelijk wordt is dat het helpt want er komen geen zieken meer bij en de eerste beginnen alweer op te knappen en kunnen weer mee naar buiten. 
Op de Brown compound, het kampje van de Afghanen, schiet het niet erg op met de hygiëne. Het is ook bijna onbegonnen werk. Hiervan later nog wat foto's. 

Gelukkig is ook vandaag iedereen weer veilig terug gekomen van de patrouilles. 

  

foto 1 nieuwe douche, 
foto 2 oude douche 
foto 3 en 4 grijpvoorraad voedsel per dag 
foto 5 wastafel met afvoer

Groet, de HPG-er!