0615860343 info@freebird69.nl

Chora, deel 3

Bart

   

HPG op Chora , White Compound deel 3. 

Vandaag gaan we beginnen met het aanpakken van het hygiëne probleem op de White compound. 

Het peloton gaat de deur uit voor een voet patrouille in de omgeving van Chora. Het blijft toch altijd spannend om in deze omgeving de deur uit te gaan met het risico op een confrontatie met onze Taliban boefjes of het risico van een bermbom. Bas en zijn chauffeur hebben besloten vandaag mij te helpen met het verbeteren van het kamp. 

Allereerst maar eens even gaan kijken bij de koelcontainers. Direct wordt duidelijk dat de oorzaak vooral ligt in het feit dat de containers veel te vol zijn en er bijna geen luchtcirculatie meer mogelijk is. Kortom, dat wordt containers uitpakken. Hierbij blijkt ook al snel dat er vooral veel vers spul weggegooid moet worden omdat het verrot is of te warm is geworden. Leuke anekdote hierbij is dat naast verrot fruit en groenten de pakjes kaas volledig gesmolten zijn en we hier toch nog wat aan hebben. Bas heeft namelijk een patiënt met een ernstige oorontsteking maar heeft geen olie om de ontsteking op te lossen. Goede raad is in dit geval niet duur want met een spuit en naald wordt wat vrijgekomen olie uit de kaas pakjes gezogen om vervolgens in het oor van de zieke te druppelen. Dit blijkt prima te werken en de militair is van zijn probleem af. We noemen dit dan maar medisch "battle damage repair". 

Verder met het uitpakken van de containers. Achterin de containers blijken grote hoeveelheden met flessenwater te staan die al ruim de expiratiedatum voorbij zijn. Alles wordt uit de container getrokken en vervolgens wordt deze weer netjes ingepakt met de spulletjes die nog wel prima bruikbaar zijn. 

Uiteindelijk werken de koelcontainers weer zoals ze behoren te werken en zitten we met een overschot van ongeveer 1000 L flessenwater. Een oplossing voor dit overschot is snel gevonden omdat dit water perfect te gebruiken is als douche en waswater. Na enkele uren werken bij een temperatuur van + 40 graden zijn we klaar met de containers en kunnen we verder gaan met het volgende probleem. 

De toiletten. Zoals ik eerder vertelde bestonden de toiletten uit een oude ijzeren kast, een houten bouwwerk en een totaal "gare"plastic dixi met in alle 3 een halve oliedrum om in te poepen. De 3 toiletten stonden op een betonnen ondergrond en bij een nadere inspectie zat onder 1 van de toiletten een betonnen deksel. Na enig wrikwerk kwam de betonnen deksel van zijn plaats en wat blijkt!! Onder de grote betonplaat zit een zo goed als lege septic tank!! Geweldig , nu kunnen we tenminste een echt toilet bouwen op een septic tank die we eventueel wanneer deze vol is leeg kunnen laten zuigen. Met een goeie handwas voorziening ernaast zal de hygiëne op dit kamp een geweldige sprong vooruit maken. 

Bas en zijn chauffeur gaan direct pallets, hout, jute en gereedschap regelen en we slaan stevig aan het bouwen. Al snel merken we dat we enthousiast worden en voor we het weten staat ons nieuwe toilet met ernaast een handwas installatie, inclusief zeep en desinfectievloeistof. Zelfs in deze primitieve omstandigheden is het dus mogelijk om van niets iets te maken. 

Na deze zeer productieve dag is het goed om even te gaan rusten en plannen te maken voor de volgende dag. In de avonds ga ik nog even met Bas langs bij onze collega's op de Brown Compound waar ook de Afghaanse militairen verblijven. De hygiëne hier blijkt nog slechter te zijn dan op de White Compound en er zijn dan ook veel Afghanen ernstig ziek en liggen ook hier aan het infuus om de hoeveelheid vocht die er met de diarree uitvliegt weer aan te vullen. Pfff , morgen gaan we weer verder met andere projecten. 

Gelukkig zijn onze infanteristen ook allemaal weer veilig binnen.

Wordt vervolgd...